Barcelona. 30/11/14. Pau Planas, Helena Sánchez, Marina Solà i Norma Vila.- Els grans canvis socials i la crisi econòmica
dels darrers anys han modificat notablement els perfils, els límits de
vulnerabilitat i l’exclusió social. La crisi financera apareguda al voltant de
l’any 2008 ha posat de manifest tant la pobresa com les situacions
d’exclusió social que pateixen moltes persones. Cal tenir en compte que aquesta
situació no és una clara conseqüència de l’etapa actual, sinó de la mala gestió
de les desigualtats i les diferències socials que hi va haver durant l’època de
bonança: una distribució més equitativa de la renda, una disminució de la
pobresa o una protecció social més justa van ser alguns aspectes que continuen
presents a dia d’avui, que no es van dur a terme per part de les institucions
governamentals.
Les últimes dades de pobresa recollides
per l’Institut d’Estadística de Catalunya indiquen que, a dia d’avui, un de
cada cinc catalans viu en situació de pobresa; el risc d’exclusió social
augmenta mig punt en un any i ja afecta al 19,8% de la població catalana. Es
tracta del percentatge més alt des de l’any 2009 i suposa un increment de 5
dècimes respecte al 2012. Tenint en compte les dades europees d’aquesta
problemàtica, Catalunya es troba per sobre del percentatge europeu situat en el
16,7%, però per sota de l’espanyol, en un 20,4%. Les dades també reflecteixen
que la renda mitjana actual de les llars catalanes ha caigut un 1,4% en un any;
a més, l’IDESCAT també recull un altre indicatiu d’exclusió social anomenat
AROPE (At risk at poverty or exclusion) -responsable de mesurar la proporció de
la població que està per sota del llindar de risc de pobresa, la desocupació a
les llars i les carències materials –que baixa quatre dècimes i se situa en un
24,3 l’any 2013.
La iniciativa sorgida contra la pobresa alimentària
El Banc dels Aliments de Catalunya és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre que té
com a objectiu principal lluitar contra la fam i evitar que els aliments
consumibles, però no comercialitzables, siguin destruïts amb la finalitat de
fer-los arribar a les persones necessitades. Aquesta fundació va ser
l’encarregada de crear la iniciativa del Gran Recapte d’Aliments, que té
lloc arreu dels municipis catalans des de l’any 2009.
La sisena edició del Gran
Recapte s’ha dut a terme els dies 28 i 29 de novembre en més de 2.000 punts de
recollida repartits pel territori català. Des de la fundació, tal com assegura Belén
Giménez, responsable de comunicació del Banc dels Aliments de Barcelona, la
intenció és assolir les mateixes tones d’aliments que l’any passat, 3.634.
![]() |
Dades dels aliments recaptats del 2009 al 2013. Font: Banc dels Aliments |
A banda dels punts de recollida més usuals com poden ser
els supermercats i comerços; d’altres entitats i centres ajuden a promoure
aquesta iniciativa duent a terme un recapte a petita escala, els beneficis del
qual, seran enviats directament al Banc dels Aliments. “Des de l’Agrupament
Escolta i Guia de Castelló d’Empúries pensem que aquesta iniciativa és molt
gratificant pels nens i nenes, ja que aprenen el valor de la solidaritat i el
duen a terme ajudant a altres nens i nenes que, com ells, també necessiten
alimentar-se diàriament”, explica Maria Pujol, monitora de l’AEiG Xots.
![]() |
Dades dels Bancs d'Aliments de Catalunya. Font: Banc dels Aliments |
Als supermercats, però, és on es segueix concentrant la
major part del recapte. Supermercats de tot el país veuen aquest cap de setmana
com milers de voluntaris -la última xifra donada per l'organització
parlava de 10.000 el dia 22 d'octubre dels 20.000 que es necessitaven-
treballen sense parar per recaptar els aliments que hi deixa la gent.
"Aquí darrera hi ha una feinada impressionant i penso que la gent encara
no n'és del tot conscient", assegura Rosa Maria, que des de primera
hora del matí de dissabte s'encarrega d'informar de la campanya a tota aquella
gent que entra al Mercadona de La Devesa de Girona. "La gent està
molt conscienciada, jo estic francament impressionada perquè tothom sap què és
el Gran Recapte". És la primera vegada que hi col·labora ja que assegura
que "per desgràcia, he anat coneixent gent a qui cada vegada li han anat
pitjor les coses i t'acabes sensibilitzant".
Un perfil diferent és el d'en Lluís,
un dels coordinadors d'aquest establiment. Ell fa anys que col·labora amb el
gran recapte i durant tot el cap de setmana ha vist com s'anaven omplint els
contenidors de menjar tot i la intensa pluja registrada a la ciutat. De fet no
dubta que "la participació a aquest establiment està sent molt similar a
la de l'any passat". I és que és molta la gent que s'adreça expressament
al supermercat per contribuir-hi. En Tomàs i l'Emília en són dos
bons exemples. Tots dos són jubilats i, com ja han fet anys anteriors, s'han
acostat al supermercat més proper a casa seva: "Hem donat una petita ajuda
perquè som jubilats i no podem aportar gaire més, però com a mínim volíem donar
una mica, sobretot pels nens", explica l'Emília. "Això ho haurien de
fer els que tenen diners, però com que no ho fan, ho fem nosaltres", hi
afegeix en Tomàs. L'Emília encara va una mica més enllà: "Els governs,
enlloc de robar tant com fan, són els que hi haurien de col·laborar. O sinó,
que els posin a la presó i tornin els diners a tota aquesta gent que ho
necessita perquè no hagin de passar per això".
Declaracions d'una col·laboradora i voluntàries al Mercadona de Tona. Font: Marina Solà
Al Mercadona del poble de Tona també hi ha dos
punts de recollida del Gran Recapte d'Aliments d'aquest any. Tant el divendres
com el dissabte els contenidos s'han anat omplint de "brics de llet, oli i
llegums, sobretot, és el que demanem que deixin", explica la Sònia,
una voluntària que ja treballa durant l'any a Càritas però també ha volgut ajudar
en aquest dia tant important. A l'altra porta hi ha dues amigues que s'han
apuntat juntes a fer de voluntàries "perquè és una bona causa i s'hauria
de fer durant tot l'any". Carme Oliva és el primer any que fa de
voluntària: "M'hi he apuntat per la meva amiga, perquè ella ja fa anys que
ho fa", afirma. Els quatre voluntaris que estan al supermercat de Tona
expliquen que no hi ha un perfil de persona que deixi aliments sinó que
és gent de totes les edats. "Et trobes gent que et diu que no poden i
d'altres que no podrien però deixen un bric de llet", afirmen les amigues
emocionades amb com està anant la jornada. Una de les que ha col·laborat és Elisa Hernández,
una tonenca que hi ha anat els dos dies per poder deixar aliments: "Vaig venir
divendres i vaig deixar-hi llegums i oli i avui un altre cop per fer la compra
de casa i he tornat a deixar farina i llegums".
Les opinions tant dels voluntaris com
de les persones col·laboradores són positives ja que veuen que el
recapte va endavant i la gent està molt conscienciada amb la causa i
volen col·laborar encara que sigui amb poca cosa.
Vídeo del recapte a Tona. Font: Marina Solà
Després de recollir totes les dades de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona, els quatre Bancs d'Aliments estimen que, definitivament, s'han arribat a recollir més de 4000 tones d'aliments en els més de 2000 punts que hi havia repartits per Catalunya.
No hay comentarios:
Publicar un comentario