sábado, 29 de noviembre de 2014

Gran recapte d'aliments 2014: Un cop més, la solidaritat ajuda als més desfavorits

Barcelona. 30/11/14. Pau Planas, Helena Sánchez, Marina Solà i Norma Vila.- Els grans canvis socials i la crisi econòmica dels darrers anys han modificat notablement els perfils, els límits de vulnerabilitat i l’exclusió social. La crisi financera apareguda al voltant de l’any 2008 ha posat de manifest tant la pobresa com les situacions d’exclusió social que pateixen moltes persones. Cal tenir en compte que aquesta situació no és una clara conseqüència de l’etapa actual, sinó de la mala gestió de les desigualtats i les diferències socials que hi va haver durant l’època de bonança: una distribució més equitativa de la renda, una disminució de la pobresa o una protecció social més justa van ser alguns aspectes que continuen presents a dia d’avui, que no es van dur a terme per part de les institucions governamentals.  


Les últimes dades de pobresa recollides per l’Institut d’Estadística de Catalunya indiquen que, a dia d’avui, un de cada cinc catalans viu en situació de pobresa; el risc d’exclusió social augmenta mig punt en un any i ja afecta al 19,8% de la població catalana. Es tracta del percentatge més alt des de l’any 2009 i suposa un increment de 5 dècimes respecte al 2012. Tenint en compte les dades europees d’aquesta problemàtica, Catalunya es troba per sobre del percentatge europeu situat en el 16,7%, però per sota de l’espanyol, en un 20,4%. Les dades també reflecteixen que la renda mitjana actual de les llars catalanes ha caigut un 1,4% en un any; a més, l’IDESCAT també recull un altre indicatiu d’exclusió social anomenat AROPE (At risk at poverty or exclusion) -responsable de mesurar la proporció de la població que està per sota del llindar de risc de pobresa, la desocupació a les llars i les carències materials –que baixa quatre dècimes i se situa en un 24,3 l’any 2013.


La iniciativa sorgida contra la pobresa alimentària


El Banc dels Aliments de Catalunya és una fundació benèfica privada, independent i sense ànim de lucre que té com a objectiu principal lluitar contra la fam i evitar que els aliments consumibles, però no comercialitzables, siguin destruïts amb la finalitat de fer-los arribar a les persones necessitades. Aquesta fundació va ser l’encarregada de crear la iniciativa del Gran Recapte d’Aliments, que té lloc arreu dels municipis catalans des de l’any 2009.

La sisena edició del Gran Recapte s’ha dut a terme els dies 28 i 29 de novembre en més de 2.000 punts de recollida repartits pel territori català. Des de la fundació, tal com assegura Belén Giménez, responsable de comunicació del Banc dels Aliments de Barcelona, la intenció és assolir les mateixes tones d’aliments que l’any passat, 3.634.

Dades dels aliments recaptats del 2009 al 2013. Font: Banc dels Aliments


A banda dels punts de recollida més usuals com poden ser els supermercats i comerços; d’altres entitats i centres ajuden a promoure aquesta iniciativa duent a terme un recapte a petita escala, els beneficis del qual, seran enviats directament al Banc dels Aliments. “Des de l’Agrupament Escolta i Guia de Castelló d’Empúries pensem que aquesta iniciativa és molt gratificant pels nens i nenes, ja que aprenen el valor de la solidaritat i el duen a terme ajudant a altres nens i nenes que, com ells, també necessiten alimentar-se diàriament”, explica Maria Pujol, monitora de l’AEiG Xots. 

Dades dels Bancs d'Aliments de Catalunya. Font: Banc dels Aliments
Els supermercats, la base del Gran Recapte

Als supermercats, però, és on es segueix concentrant la major part del recapte. Supermercats de tot el país veuen aquest cap de setmana com milers de voluntaris -la última xifra donada per l'organització parlava de 10.000 el dia 22 d'octubre dels 20.000 que es necessitaven- treballen sense parar per recaptar els aliments que hi deixa la gent. "Aquí darrera hi ha una feinada impressionant i penso que la gent encara no n'és del tot conscient", assegura Rosa Maria, que des de primera hora del matí de dissabte s'encarrega d'informar de la campanya a tota aquella gent que entra al Mercadona de La Devesa de Girona. "La gent està molt conscienciada, jo estic francament impressionada perquè tothom sap què és el Gran Recapte". És la primera vegada que hi col·labora ja que assegura que "per desgràcia, he anat coneixent gent a qui cada vegada li han anat pitjor les coses i t'acabes sensibilitzant".


Un perfil diferent és el d'en Lluís, un dels coordinadors d'aquest establiment. Ell fa anys que col·labora amb el gran recapte i durant tot el cap de setmana ha vist com s'anaven omplint els contenidors de menjar tot i la intensa pluja registrada a la ciutat. De fet no dubta que "la participació a aquest establiment està sent molt similar a la de l'any passat". I és que és molta la gent que s'adreça expressament al supermercat per contribuir-hi. En Tomàs i l'Emília en són dos bons exemples. Tots dos són jubilats i, com ja han fet anys anteriors, s'han acostat al supermercat més proper a casa seva: "Hem donat una petita ajuda perquè som jubilats i no podem aportar gaire més, però com a mínim volíem donar una mica, sobretot pels nens", explica l'Emília. "Això ho haurien de fer els que tenen diners, però com que no ho fan, ho fem nosaltres", hi afegeix en Tomàs. L'Emília encara va una mica més enllà: "Els governs, enlloc de robar tant com fan, són els que hi haurien de col·laborar. O sinó, que els posin a la presó i tornin els diners a tota aquesta gent que ho necessita perquè no hagin de passar per això".



Declaracions d'una col·laboradora i voluntàries al Mercadona de Tona. Font: Marina Solà

Al Mercadona del poble de Tona també hi ha dos punts de recollida del Gran Recapte d'Aliments d'aquest any. Tant el divendres com el dissabte els contenidos s'han anat omplint de "brics de llet, oli i llegums, sobretot, és el que demanem que deixin", explica la Sònia, una voluntària que ja treballa durant l'any a Càritas però també ha volgut ajudar en aquest dia tant important. A l'altra porta hi ha dues amigues que s'han apuntat juntes a fer de voluntàries "perquè és una bona causa i s'hauria de fer durant tot l'any". Carme Oliva és el primer any que fa de voluntària: "M'hi he apuntat per la meva amiga, perquè ella ja fa anys que ho fa", afirma. Els quatre voluntaris que estan al supermercat de Tona expliquen que no hi ha un perfil de persona que deixi aliments sinó que és gent de totes les edats. "Et trobes gent que et diu que no poden i d'altres que no podrien però deixen un bric de llet", afirmen les amigues emocionades amb com està anant la jornada. Una de les que ha col·laborat és Elisa Hernández, una tonenca que hi ha anat els dos dies per poder deixar aliments: "Vaig venir divendres i vaig deixar-hi llegums i oli i avui un altre cop per fer la compra de casa i he tornat a deixar farina i llegums".


Les opinions tant dels voluntaris com de les persones col·laboradores són positives ja que veuen que el recapte va endavant i la gent està molt conscienciada amb la causa i volen col·laborar encara que sigui amb poca cosa.



Vídeo del recapte a Tona. Font: Marina Solà


Després de recollir totes les dades de Tarragona, Lleida, Girona i Barcelona, els quatre Bancs d'Aliments estimen que, definitivament, s'han arribat a recollir més de 4000 tones d'aliments en els més de 2000 punts que hi havia repartits per Catalunya. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario